dilluns, 29 de juny del 2015

Quix de bledes

Aquella fulla verda, de tija blanca i ampla, que fa que a més d'un se li posa cara de fàstic només de sentir-ne el nom, i que dona nom a "aquella persona ximple o innocent, mancada de vigor, especialment una dona" segons el Gran Diccionari 62 de la Llengua Catalana, troba en aquesta recepta una fórmula acceptable i fàcil de digerir-la(valgui la redundància) La Bleda!
Els ingredients són:
-Entre 300 i 400grs de bledes
-1 pastanaga gran o dues de petites
-1 mitja ceba rostida
-1 dent d'all
-150grs de mató
-1 base de quixe rodona
-3 ous de gallina ben criada
-1 grapat (de 20 a 40 grs d'anous sense closca)
-(Opcional)110ml de nata o crema d'ordi
Si no comprem les bledes netes, ens tocarà netejar-les per treure-los la sorra. Poc he hagut de netejar les meves, doncs són ECO i de km0, malgrat no tenir segell! Però amb garantia de confiança de saber qui l'ha plantat, i el carinyo que hi ha posat.
Posarem en una paella una rajolí d'oli al gust per rostir la ceba tallada en juliana i a foc lent fins que quedi ben daurada i remenant sovint perquè no es cremi (A mi m'agrada que s'enfosqueixi bastant). Li posem el punt de sal que creguem convenient i una mica de farigola i romaní, que li donen un toc molt agradable.
Mentre la ceba es va fent:
Posarem el forn en marxa a 210 graus.
Traurem de la nevera la base precuinada de quixe i la posarem damunt del recipient que tinguem per fornejar la quixe, tal i com ens recomana el fabricant (Això vol dir, llegiu-vos les instruccions!).
I finalment preparem en un bol gran els tres ous i els batrem,i hi afegirem el mató. I si volguéssim donar més cremositat al farcit, hi posaríem la nata o la crema) i ho batem tot bé.
Mentre anem controlant i removent la ceba pq no se'ns cremi o enganxi, pelarem la pastanaga/pastanagues i les passarem pel ratllador i les deixarem en un plat, o les podem afegir directament en el bol amb el mató i els ous batuts. Hi afegim també les anous a trossets (Opcional!) I ho barregem tot bé.
És un bon moment per afegir les bledes a la paella amb la ceba i posar la tapa. Deixem que es redueixin i en acabat, ho afegim tot al bol amb els ous, el mató i la pastanaga. I tornem a remenar, el que serà el farcit definitiu
Sal i pebrem la barreja al nostre gust, donem quatre o cinc voltes més a la barreja, i ara si, la tenim a punt per farcir!
Repartim la barreja en la base de quixe que ja tenim desplegada en la seva base d'alumini per forn, la que jo faig servir és de les que la base es separa del marc, així és més fàcil de treure i posar-la en un plat en acabat!
Així és com queda just abans de posar-la al forn durant 30 minuts a 180º.
I ja per acabar, així és com queda la quixe de bledes recent desenfornada, a punt per clavar-li queixalada.(Si no se us crema! Ja ja ja!!!)
Bon profit!

1 comentari:

ivan ha dit...

tens de fer una altre entrada..ja
ya tardas