dissabte, 10 de gener del 2015

Seità amb prunes a la ratafia

He volgut fer una adaptació d'una recepta clàssica de la cuina tradicional catalana, el pollastre amb prunes i pinyons al vi negre, apte per vegetarians i vegans. Tant senzill com canviar el pollastre per seità, els pinyons per ametlla molta, i al tanto! El vi negre per ratafia, doblant la gradació i sense por! I després de dos intents, puc estar força satisfet del que ha sortit. Us ho explico:
ELS INGREDIENTS (per 4 persones):
-500grs de seità (De blat o espelta, al gust)
-1 boniato gros pelat i tallat a trossos
-1 pastanaga grossa pelada i tallada a trossos del mateix tamany del boniato
-2 daus de ceba de figueres confitada o dos cullerades soperes de ceba caramelitzada
-4 dents d'all
-1/2 got de ratafia (Russet o Bosch a gust)
-1 o 2 cullerades soperes de farina d'ametlla o ametlla molta
-6 prunes deshidratades sense pinyol
-1/2 got de brou vegetal
-2 o 3 cullerades soperes d'oli d'oliva
-1 cullereta de romaní sec
-1 cullereta de farigola seca
EL PROCÉS:
En el mig got de ratafia hi posarem a macerar les 6 prunes sense pinyol. Podem fer-ho just abans de començar a tallar els ingredients i preparar-ho tot, o bé vuit o dotze hores abans. Tallem el seità en rodanxes i l'introduim en una paella gran, 28 cms o més, posem l'oli d'oliva i a foc fort i li fem volta i volta. Un minut per cara aproximadament, en acabat, baixem el foc, escorrem bé l'oli del seità a la paella i deixem el seità en un plat o font.
En la mateixa paella on hem fet el seità i ara tenim a foc lent, afegim un xic més d'oli i posem a fer els dents d'all amb pell i la ceba tallada durant cinc o sis minuts fins que s'enrosseixi una mica. NdA: En alguns supermercats venen la ceba ja cuita i si no en podem fer nosaltres un parell de kilograms i guardar-los en una glaçonera. Els que es veuen en la foto de sota són dos glaçons de ceba de figueres que em preparo jo per no haver de fer-ne cada vegada.
En acabat traiem els alls, afegim el romaní i la farigola, i acte seguit afegim el boniato, deixem coure un parell o tres de minuts més, removem i hi afegim la pastanaga i les prunes sense la ratafia, sempre amb la tapa posada! Excepte per remoure, és clar...
Mentre es fa la pastanaga, en una paella petita, posarem la ratafia a escalfar-se fins que entri en ebullició, i la mantindrem així durant 4 o 5 minuts per anar-la reduint, tot removent-la per homogeneïtzar-la millor. A continuació, podem posar la reducció de ratafia a la paella amb el saltejat de ceba, boniato i pastanaga. Aprofitem també per posar la farina d'ametlla i sal al gust. Un cop afegit tot, ho removem fins a barrejar-ho bé. Tapem i ho deixem un parell de minuts més. Ja podem afegir-hi els lloms de seità, i en tres minuts més de foc lent i tapa posada, tenim el plat a punt per servir-lo! Bon profit!
La inspiració de la recepta l'he obtinguda entre d'altres, gràcies a:
http://www.russet.cat/
http://www.lacuinadesempre.cat/2011/12/pollastre-rostit-amb-prunes-i-pinyons.html
Bona part dels ingredients els he aconseguit a:
https://www.facebook.com/MapuOrganicBCN